Érettségi

Itt mindent megtalálsz az érettségiről.

Középszintű érettségi témakörök és kísérletek 2024:

A jelenleg hatályos követelményrendszer és vizsgaleírás:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/erettsegi/vizsgakovetelmenyek2024/fizika_2024_e.pdf

Miért is válaszd a fizikát, mint ötödik érettségi tantárgy?

  • Először is mert a fizika logikus, megtanulható és betekintést ad a természet működésébe. A világot a matematika eszközeivel igyekszik leírni, így fejleszti a gondolkodást, segít struktúraalkotó képesség kialakításában.
  • Másodszor mert az érdeklődésednek megfelelő szinten vizsgázhatsz
    • Ha szimplán nem tudod mit válassz a kötelező tantárgyakon kívül, kellő motiváltság birtokában a középszintű érettségi könnyen teljesíthető. A vizsga írásbeli része húsz feleletválasztós tesztkérdésből, egy számolási feladatból, egy szövegértési, kompetencia alapú feladatból és egy grafikonelemzésből/témakifejtésből áll. A szóbeli résznél projektfeladat vagy kísérlethez kapcsolódó témakifejtés közül lehet választani.
    • Ha komolyabb terveid vannak a fizikával kapcsolatban, akkor érdemes emelt szinten vizsgázni. Ez komolyabb felkészülést, nagyobb energiabefektetést igényel. Az írásbeli rész tizenöt feleletválasztós tesztkérdésből, egy esszéfeladatból és négy számolási feladatból áll. A szóbeli vizsga központi tételsor alapján történő témakifejtés, melyhez mérés vagy kísérlet kapcsolódik.
  • Harmadszor a fizika nagyon jól illeszkedik a következő tantárgyak bármelyikéhez: matematika, informatika, kémia, biológia, földrajz. Ezeknek a tudományoknak számos határterületük van a fizikával. A teljes kép megértéséhez nagyon jól kamatoztatható a fizika.