A fizika mindenkié 3.0 rendezvény - program

A Tungsram Schréder Zrt. és az MTA Wigner FK jóvoltából  egy mérőállomást kapunk, mellyel gépkocsi izzók és egy lencsézett LED fényforrás fényeloszlását, fényteljesítményét, hatásfokát mérhetjük meg egy speciálisan kiképzett felületre szerelt fotodetektorokkal. A mérés előtt a detektorunkat egy 6 in1 multiméter luxmérőjével kalibráljuk. A detektor együttest egy gömbfelület mentén mozgatva a mért megvilágítás értékeket egy negyed gömbfelületre integrálva kiszámítjuk az összes fényáramot, a fényteljesítményt és a hatásfokot. A mérés menetéről, a mért megvilágításértékekről és a számításokról mérési jegyzőkönyvet veszünk fel.

Vizsgálunk továbbá különféle izzókat is. Asztali lámpa megvilágítását mérjük luxmérővel a lámpától adott távolságra, majd kimérjük a nagyjából gömbszimmetriát követő távolságfüggést. A mérést hagyományos izzó, halogén izzó, kompakt fénycső és spot LED fényforrásokat használva végezzük el. Az izzók fényárama (lumen) és elektromos teljesítménye (W) ismertében hatásfokot számolunk. A megvilágítás értékeket megmérjük piros, zöld, kék színszűrők alkalmazása esetén is. Kézi spektroszkóppal vizsgáljuk a fehér és a színszűrőkkel szűrt spektrumokat, a képeket mobiltelefonnal rögzítjük.

A fenti megvilágításokat napelem cellán mért feszültségértékek mérésével is megvizsgáljuk. A négyféle fényforrás megvilágítását Brainbox elektronikai szerelőkészlettel összeállított fotoellenállás áramkörében megfigyelve, majd különböző színszűrőket használva teszteljük a fotoellenállás színérzékenységét.

A mérésekről mérési jegyzőkönyvet készítünk, a színképfotókat tároljuk.

 

 

Minden kedves érdeklődőt vár a Leövey labor