Kutatók Éjszakája a Leövey-laborban

Gimnáziumunk szeptember 27-én részt vesz a Kutatók Éjszakája országos rendezvényén (amely egyben a Kutatók Éjszakája európai programsorozat része is). A programokat Cseri Ilona, Sebőkné Orosz Katalin tanárnők és jómagam, Seregélyes János tartjuk. Megkértem az előadókat, hogy áruljanak el néhány részletet a programokról és önmagukról.

Cseri Ilona tanárnő második éve dolgozik intézményünkben, és érkezése óta aktív szerepet vállal az iskola életében. Az újságírói szakkör vezetése mellett a diákönkormányzat saját elektronikus újságának elkészítését is koordinálja. Diákok által segített programjában három rövid előadás és egy "kvíz-show" szerepel. Az előadások témájának kiválasztásában szerepet játszott, hogy a középiskolai tananyag keveset foglalkozik neves tudósainkkal, kutatóinkkal. A másik alaposan körbejárt téma a nemesfémek változatos felhasználása lesz. Ezeket a fémeket a zománcozástól a kozmetikáig sok helyen felhasználják, így biztosan sok érdekes apróságot tudhatunk meg majd róluk.

Sebőkné Orosz Katalin tanárnő viszont már "régi motorosa" iskolánknak. Tapasztalatát csak két adattal szeretném jellemezni: 1996 óta kerületi biológia tantárgygondozó, továbbá 1997 óta tart biológia laboratóriumi gyakorlatokat iskolánkban. Rutinja, tantárgya iránti szeretete és közvetlen, barátságos stílusa a garancia arra, hogy a látogató könnyen el tudja majd sajátítani a növényi metszetek, nyúzatok elkészítésének és a mikroszkópos megfigyelések gyakorlati alapjait. A munka egyszerű, a hétköznapi életben is megtalálható növényekkel történik. A rendelkezésre álló mikroszkópok akár négyszázszoros nagyítású üzemmódban is használhatóak.

Seregélyes János