A fizika mindenkié rendezvény - részletek

2015. 04. 18-án rendeztük meg a Budapest IX. kerületi Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola természettudományi laboratórium fizika laborjában a Fény napja országos rendezvényhez kapcsolódó programunkat.

 A program előzményeként 12 fizika fakultációs diákunk a Tungsram-Schréder cégtől kapott jegyzőkönyvet töltötte ki házi feladatként közvilágítás előtervezéséről, útvilágítási szabvány használatáról, energiafogyasztás/költség számításáról, éves energiafogyasztásról, közvilágítás optimalizálásáról, éves energia megtakarításról. Az erről készült minta jegyzőkönyv és kiértékelés itt.

A labormérés programjának ütemezési terve  itt található. A mérést végző diákjaink mérőpárokat alkottak, egyikük a mérést végezte a raszterháló pontjaiban, minden egyes pont koordinátáihoz rendelt lux értékek bediktálásával, amit a páros másik tagja az excel táblába beírt. Az utcai világítótestekkel végzett méréseket egy 40 W-os spot jellegű izzóval, mint világítótesttel végzett mérés előzte meg, összehasonlítandó az izzó megvilágítását, fényáramát, hatásfokát a másik három fényforrással. A fénycső és a magasnyomású nátriumgőz lámpa esetén a megvilágítás mérést megelőzte egy – másik táblázatban rögzített – a bekapcsolástól a teljes fényerő eléréséig tartó megvilágítás mérés a (0,0) pontban az idő függvényében.

A mérőpárok mind a négy fényforrás esetén kézi spektroszkóppal színképet vizsgáltak, mely képeket mobiltelefonnal rögzítettek. Továbbá egy színes fotót és két színes képet tanulmányoztak a négy lámpatest fényében színvisszaadás szempontjából. Az – egyébként szubjektív – tapasztaltakat néhány mondatban rögzítették.

Az erre az alkalomra összeállított színes RGB LED reflektorral többféle szín kikeverésével azok színképét is vizsgálták. Külön érdekesség volt a színes képek megfigyelése és a komplementer színek „eltűnése” különböző színű fénnyel megvilágítva.

A diákok által készített spektroszkópiai képek is megtekinthetőek a  Galériában


A közvilágítás tervezésében és a világítástechnikai mérésekben a következő diákjaink vettek részt:
Boros Gábor
Dimitriu Adonisz
Dobos Krisztián
Ferenczi Dénes
Kálmán Kristóf
Morris Kristóf Park
Német Erika
Pamuk Bence

Andrási Bence

Dudás Mátyás
Keszler Buda
Nagy Albert Bálint
Sörös Csaba