A fizika mindenkié rendezvény - részletek

2015. 04. 18-án rendeztük meg a Budapest IX. kerületi Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola természettudományi laboratórium fizika laborjában a Fény napja országos rendezvényhez kapcsolódó programunkat.

 A program előzményeként 12 fizika fakultációs diákunk a Tungsram-Schréder cégtől kapott jegyzőkönyvet töltötte ki házi feladatként közvilágítás előtervezéséről, útvilágítási szabvány használatáról, energiafogyasztás/költség számításáról, éves energiafogyasztásról, közvilágítás optimalizálásáról, éves energia megtakarításról. Az erről készült minta jegyzőkönyv és kiértékelés itt.

A labormérés programjának ütemezési terve  itt található. A mérést végző diákjaink mérőpárokat alkottak, egyikük a mérést végezte a raszterháló pontjaiban, minden egyes pont koordinátáihoz rendelt lux értékek bediktálásával, amit a páros másik tagja az excel táblába beírt. Az utcai világítótestekkel végzett méréseket egy 40 W-os spot jellegű izzóval, mint világítótesttel végzett mérés előzte meg, összehasonlítandó az izzó megvilágítását, fényáramát, hatásfokát a másik három fényforrással. A fénycső és a magasnyomású nátriumgőz lámpa esetén a megvilágítás mérést megelőzte egy – másik táblázatban rögzített – a bekapcsolástól a teljes fényerő eléréséig tartó megvilágítás mérés a (0,0) pontban az idő függvényében.

A mérőpárok mind a négy fényforrás esetén kézi spektroszkóppal színképet vizsgáltak, mely képeket mobiltelefonnal rögzítettek. Továbbá egy színes fotót és két színes képet tanulmányoztak a négy lámpatest fényében színvisszaadás szempontjából. Az – egyébként szubjektív – tapasztaltakat néhány mondatban rögzítették.

Az erre az alkalomra összeállított színes RGB LED reflektorral többféle szín kikeverésével azok színképét is vizsgálták. Külön érdekesség volt a színes képek megfigyelése és a komplementer színek „eltűnése” különböző színű fénnyel megvilágítva.

A diákok által készített spektroszkópiai képek is megtekinthetőek a  Galériában


A közvilágítás tervezésében és a világítástechnikai mérésekben a következő diákjaink vettek részt:
Boros Gábor
Dimitriu Adonisz
Dobos Krisztián
Ferenczi Dénes
Kálmán Kristóf
Morris Kristóf Park
Német Erika
Pamuk Bence

Andrási Bence

Dudás Mátyás
Keszler Buda
Nagy Albert Bálint
Sörös Csaba

Jutalom a Fizika mindenkié rendezvényért

A határidőig beérkezett Tungsram-mérések beszámolói közül, egy külön beszámolói Díjat támogatott A Fény Nemzetközi Éve magyar bizottság elnöke.

A döntést alább olvashatják:

***
Tungsram Schréder Zrt mérések során készült jegyzőkönyvek értékelése alapján

 

Megosztott első helyezett:

 

Leövey Klára Gimnázium, Budapest, tanára Barabás Péter

 

Városmajori Gimnázium, Budapest, tanára Kólyi Tibor 

 

 

Indoklás: A bizottság nem tudott különbséget tenni a két díjazott iskola beküldött anyagai között. Mindkét iskolában a fényforrások vizsgálatára rendkívül színvonalas, tudományos igényű mérést terveztek.  A kísérletek kivitelezése ötletes, az iskola lehetőségeit maximálisan kihasználták.  Mindkét laboratóriumban vizsgálta a lámpák spektrumát és mind szubjektív, mind méréseken alapuló következtetéseket vontak le.  Kiemelendő a Városmajori Gimnázium kiterjedt mérési hibavizsgálata, illetve a Leövey Klára Gimnáziumban végzett alapos spektrális vizsgálat, amely ennek következményeire is kiterjedt. Ötletes volt az izzólámpa bevétele a vizsgált fényforrások körébe.

 

 Mind a tanároknak, mind a diákoknak gratulálunk gondos munkájukhoz!

 

 

 

Dr. Újfalussy Balázs, Dr Szipőcs Róbert, Dr. Fábián Margit

***

A díj egy-egy Simonyi Károly kötet

Nyílt nap: CERN videó-konferencia

A projekt keretében 2012. június 11-én egy élő videó-konferenciát szerveztünk az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a CERN-ben dolgozó magyar fizikusok, és a CERN tanár-továbbképzésekért felelős munkatársai közreműködésével. Az előadást dr. Jarosievitz Beáta főiskolai docens tartotta. Külön öröm volt számunkra, hogy rendezvényünket megtisztelte jelenlétével - sőt előadást is tartott - Horváth Dezső akadémikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet tudományos osztályvezetője.

Laboravató

2011. október 5-én dr. Bácskai János polgármester avatta fel gimnáziumunk új, komplex természettudományos laboratóriumát, amit a fenntartó, a Ferencvárosi Önkormányzat európai uniós pályázaton elnyert - közel 300 millió forintos - támogatásból alakított ki rekordidő alatt a szükséges kiszolgáló egységekkel együtt.

Bővebben: Laboravató

Élő videókonferencia a CERN-nel!

A projekt keretében 2012. június 11-én, 17 órai kezdettel egy élő videó-konferenciát szervezünk az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a CERN-ben dolgozó magyar fizikusok, és a CERN tanár-továbbképzésekért felelős munkatársai közreműködésével.

A részvétel díjtalan, viszont előzetes regisztráció szükséges a labor(kukac)leovey.hu e-mail címen, 2012. június 8-án, 12 óráig.

 A meghívó